услуги

Ендодонтия

Ендодонтия

Какво представлява ендодонтията като дял от денталната медицина?

 

За да разберем ендодонтията, е необходимо да се запознаем с анатомията  на зъба. Вътре в зъба, под белия емайл и твърдия слой, наречен дентин, се намира  мека тъкан, наречена пулпа. Пулпата съдържа кръвоносни съдове, нерви и съединителна тъкан, и създава околните твърди тъкани по време на развитието на зъба.

Пулпата се простира от короната на зъба до върха на корените, където се свързва с тъканите около корена.

 

Как да разберем, че имаме нужда от ендодонтия?

 

Ендодонтия(лечение на кореновите канали)  е необходима, когато пулпата, меката тъкан вътре в кореновия канал, се възпали или инфектира. Възпалението или инфекцията могат да имат различни причини: дълбоко разрушаване на зъба, повтарящи се стоматологични процедури на засегнатия зъб или пукнатина в него.

Различнитe видове заболявания и травми на зъбите могат да засегнат зъбната пулпа, дори ако зъбът няма видими дефекти. Ако възпалението или инфекцията на пулпата не се лекува  ендодонтски, тя може да причини болка или да доведе до абсцес.

В случаи на некроза или необратимо възпаление на зъбната пулпа, ендодонтията (кореновото лечение) е единственото решение да се спаси зъба и да се предпази организма от други усложнения. Само качественото и прецизно лечение на каналите на зъба е в състояние да даде дълготрайност

 

Какви са симптомите, по които разбираме, че се нуждаем от ендодонтия?

 

 

Има няколко симптома, които означават, че може да имате нужда от ендодонтия:

– Спонтанна остра болка при дъвчене или отхапване;

–  Дискомфорт при докосване на зъба;

– Абсцес или фистула;

– Счупен зъб или зъб с пукнатина

– Продължителна чувствителност към топло или студено, дори след като усещането е преминало

– Дълбок кариес или потъмняване на венеца

 

Как ендодонтията спасява зъба?

 

 

В клиника Confident лечението на кореновите канали се извършва под микроскоп.

Работата под микроскоп с 12-24 кратно увеличение е задължително условие за ендодонтията, тъй като без него няма видимост за прецизни ендо – хирургични интервенции, максимално увеличаващи шансовете за спасяване на зъби с тези заболявания. Стриктното спазване на изолация от контакт със слюнка по време на лечението с кофердам, както и цялостният протокол за диагностика и лечение, са научно обосновани и подкрепени от дългогодишни клинични доказателства. За да се спази този протокол, клиниката разполага с апаратура за прецизна диагностика (апекслокатор, дигититален рентген) и лечение на кореновите канали (ендомотор, апарат за вертикална кондензация).

Нашият ендодонтист  – д-р Петков, отстранява възпалената или инфектирана пулпа, внимателно почиства и оформя вътрешността на кореновия канал, след което запълва и запечатва пространството.

След завършване на  ендодонтското(кореновото) лечение, зъбът  ще бъде изграден с фотополимер и ще се постави корона, с което ще се възстанови напълно неговата функция.

 

Може ли на всеки зъб да се лекува ендодонтски?

 

В повечето случаи всички зъби могат да бъдат лекувани ендодонтски.

Случаите, в които не може да бъде извършено кореново лечение, са:

– кореновите канали не са достъпни;

– коренът е силно разрушен;

– зъбът няма достатъчна опора в костта;

– зъбът не може да бъде възстановен.

Новите технологии и методи на лечение, които използваме в клиника Confident,  както и добрата професионална подготовка на д-р Петков, дават възможност да бъде извършена едно прецизно ендодонтско лечение.

Естествените зъби са съвършените импланти  и  най-скъпото ендодонтско лечение е далеч по-евтино и по-добро решение от имплантация.

Всеки спасен от изваждане зъб си струва усилията.

 

Заповядайте в Confident!