услуги

Избелване

Избелване

В днешно време блестящата и бяла усмивка е символ на интелигентност и успех. Много хора я постигат с помощта на ежедневната хигиена на устната кухина и редовното почистване на зъбен камък и полиране с Airflow в денталния кабинет. Но ако решите, че това не е достатъчно, посъветвайте се за възможностите с вашия дентален лекар. Той или тя ще ви кажат дали избелващите процедури ще са ефективни за вас.

Избелването на зъбите е козметична процедура, която възстановява естествения цвят на зъба и може да постигне дори няколко нюанса по-светъл цвят. Тя е различно ефективна при различните оцветявания. Така например зъбите с жълт нюанс се избелват най-добре, с кафеникав нюанс – относително добре, а зъбите със сив нюанс реагират най-трудно.

Избелването на зъбите е идеално за хора, които имат здрави зъби. Короните, фасетите и пломбите не подлежат на избелване. Когато имате поставени пломби, фасети или корони във видимата зона, може да се наложи те да бъдат подменени след избелване.

Избелващите системи използват избелващия агент карбамиден пероксид, който реагира с водата и образува водороден пероксид. Водородният пероксид прониква между кристалите на емайла и избелва депонираните в дентина тъмни петна.Този процес се ускорява от синя светлина или от лазер при офис избелването.

Съществуват различни причини за пожълтяване на зъбите. Някои от тях са:

консумация на кафе, червено вино, кола, чай;

тютюнопушене;

лечение с тетрациклини;

хипоплазия на емайла;

флуороза и др.

Ако сте кандидат за избелване, съществуват няколко основни начина да го постигнете.

Офис избелване

При избелването в денталния кабинет най-често се използва светлинна енергия за активиране на избелващия агент. Най-подходяща е светлина с дължина на вълната от синия спектър. Процедурата при кабинетното избелване се състои в:

почистване и полиране на зъбите, за да се отстранят плаката и зъбният камък;

изолиране на венците със специален гел, който ги предпазва от изгаряне от избелващия гел;

нанасяне на избелващия гел върху зъбите и активирането му със светлина за 6–15 мин.

Нанасянето на гела може да се направи 3 пъти в едно посещение за по-добър ефект.

Продължителността на ефекта може да варира от 5–6 месеца до 1–2 години, като зависи от начина на живот на пациента (консумация на горепосочените напитки, тютюнопушене и др.)

Домашно избелване

Домашното избелване трябва да се прилага само след консултация с дентален лекар и под неговото наблюдение. Преди да се пристъпи към процедурата, задължително е да се почистят зъбите от плака и зъбен камък.

При домашното избелване се използват различни видове гелове, ленти, разтвори и други. Те също съдържат карбамиден пероксид, но в много по-малък процент. За да се задържи гелът върху зъбите, се изготвят индивидуални шини, в които се аплицира гелът. Те могат да останат от 20–30 мин до няколко часа на ден в продължение на 10–14 дни. Ефектът от домашното избелване е по-малък, защото и концентрацията на избелващия агент е по-малка. Ето защо то е подходящо повече за поддържане на ефекта от офис избелването. Обикновено след избелването може да се получи чувствителност на зъбите от топло и студено, която е временна и отминава след 1–3 дни.

Самостоятелното домашно избелване крие риск от изгаряне на меките тъкани и венците при неспазване времето на процедурите.

Избелващи пасти

Всички пасти за зъби ще помогнат за отстраняване на повърхностните оцветявания чрез действието на меки абразиви. Избелващите пасти за зъби имат специални химически агенти за полиране, които предоставят допълнителна ефективност за премахване на петната. За разлика от офис избелването и домашното избелване, тези продукти не променят цвета на зъбите, а премахват единствено петната по повърхността.

В интернет пространството се появяват и опасни съвети за избелване на зъбите със сол, сода и лимон. Не се подвеждайте по тези евтини „домашни рецепти“. Ефектът от тези на пръв поглед безобидни процедури е увреждане емайла на зъбите, неговото ерозиране и появата на шиечни кариеси.

Избелване на зъбите не се препоръчва за деца под 16-годишна възраст, тъй като пулпните камери на зъбите са все още много широки и може да се получи възпаление на пулпата или по-висока чувствителност.