услуги

Пародонтология

Пародонтит (пародонтоза)

Пародонтологията е задължителен етап от съвременното стоматологично лечение. Тя е тази част от денталната медицина, която е насочена към поддържане здравето и лечение на всички тъкани в устната кухина – венци, кост, периодонциум, както и устната лигавица. Основната цел на Вашия пародонтолог е и трябва да бъде преди всичко да поддържа пародонта Ви в състояние на здраве чрез правилно лечение, навременна профилактика и редовни грижи за устната Ви хигиена. Освен това, при вече развило се заболяване – пародонтоза или гингивит, пародонтологът е този, който чрез най-доброто и адекватно лечение ще възстанови здравето Ви и ще запази зъбите Ви.

Кои пациенти трябва да посещават пародонтолог ?

Всеки пациент е необходимо да посети пародонтолог с оглед грижата за собственото му здраве. След първоначалния преглед Вашият пародонтолог ще Ви състави индивидуален план. Ако нямате пародонтоза или друго изявено заболяване, ще Ви бъдат дадени препоръки за оралната Ви хигиена и за това колко често е необходимо да правите профилактика, за да избегнете развитие на пародонтоза в бъдеще. Ако бъде установено, че вече имате пародонтоза, ще Ви бъде изготвен индивидуален план за лечение, за да бъде пародонтозата овладяна и излекувана възможно най-бързо.

Какво е гингивит?

Гингивитът е възпаление на венците. Първите симптоми, които обикновено пациентите забелязват, са кървене при миене на зъбите, подути или зачервени венци, понякога болка във венците и лош дъх. Важно е да се знае, че Гингивитът е първата и най-начална фаза на Пародонтозата и че това състояние е напълно лечимо, както и че нелекуваният гингивит обикновено са задълбочава в пародонтоза.

Какво е пародонтоза(пародонтит)?

Пародонтозата обикновено е резултат от нелекуван гингивит и е доста по-сериозна диагноза. При пародонтозата процесът вече е достигнал дълбоките слоеве на пародонта и е засегнал костта, която поддържа зъбите. Пародонтозата е лечимо заболяване и лечението му не бива да се отлага, защото това води до задълбочаване на състоянието и на нарушенията на тъканите. Нелекуваната пародонтоза може да доведе до загуба на зъби!
Пародонтозата е хронично възпалително заболяване, което може да протича постоянно или епизодично. Характеризира се като възпаление на гингивалните тъкани, обхващащо и прилежащите съединително тъканни влакна на зъбозадържащия апарат. С напредването на пародонтозата се стига до възпаление на костта, която е отговорна за задържането на зъба.
Пародонтозата не е само стоматологично заболяване, това е болест, която засяга и ендотела на кръвоносните съдове, сърцето, ендокринната система. Смятало се е, че пародонтозата засяга само възрастната група от населението над 35 години, но това е съвсем невярно.
Пародонтозата засяга и млади хора.

Каква е причината за поява на пародонтоза?

Пародонтозата се определя като многофакторно заболяване. Един от основните фактори за развиването на пародонтоза е инфектирането с патогенни микроорганизми. Те живеят в зъбната плака и зъбния камък. Друг фактор, влияещ върху развитието на пародонтозата, е занемарената орална хигиена. Фактори като стрес и тютюнопушене утежняват протичането на пародонтозата. Съществуват и други фактори като неправилно направени пломби или конструкции в устата на пациента. Те задържат бактериална плака, която води до възпаление. Наличието на кариеси по зъбите, неправилната захапка и ортодонтските проблеми, като изкривени или ротирани зъби, също спомагат за натрупване на зъбна плака и зъбен камък. Наличието на заболявания като диабета например спомагат за развитието на пародонтоза. При тях нивата на кръвната захар са завишени, което спомага за по-бързото развитие на бактериите. При бременност поради промени в хормоналните нива се забелязва зачестяване на проблемите с венците.

Симптоми на пародонтоза

Клиничните симптоми в началните етапи на пародонтозата са малко. Обикновено пародонтозата протича бавно. Пациентите може да се оплакват от слаби болки, парене и странен неприятен вкус в устата. Началото започва с кървене от венците, както при обикновен гингивит. При четкане или спонтанно от венците и от междузъбната папила изтича кръв. Наблюдава се зачервяване на гингивата около зъбите. При натиск се получава секреция от кръв и гноен ексудат. С течение на времето се образува пародонтален джоб. Този джоб прогресира в костен джоб. Венецът започва бавно и постепенно да оголва съответните зъби, при което се наблюдават шийките на зъбите и корените. След загубата на съединително-тъканните влакна, които държат зъба за костта, започва неговото разклащане. Подвижността на зъба може да е различна през определени периоди от заболяването. При ненавременно лечение и водене на правилна профилактика зъбът бива изваден.

Кой може да лекува пародонтоза?

Пародонталните заболявания, както и профилактиката им, трябва да бъдат лекувани единствено от пародонтолог, тъй като това е специалистът, който ще Ви предложи най-доброто и адекватно лечение. Освен това по време на профилактичните визити, пародонтологът е този, който може да забележи и най-ранните признаци на пародонтоза и да вземе своевременни мерки за предотвратяване на заболяването.

Комплексна пародонтална терапия.

Комплексната пародонтална терапия включва почистване на зъбен камък, deep cleaning (дълбоко почистване) и дезинфекция на пародонталните джобове с пародонтален лазер.

Необходима грижа след първоначалната терапия е поддържащата терапия.

Тя се прави в рамките на една година, в посещения на всеки три месеца.

За пациенти, започнали този вид лечение, стойността на всяка от последващите процедури ще бъде с 40 % отстъпка от регулярната цена.

Инвестирайте в запазването на Вашите зъби!