Брекети

Брекети

Ортодонско лечение с денталните брекети в дентална клиника CONFIDENT

 

Денталните брекети са апарати,  които се поставят директно върху зъбите, с цел преместването им в правилна позиция. За повечето от нас брекетите са най-популярния метод за постигане на оптимално подредени зъби.

Освен за изравняване (изправяне) на зъбите, денталните брекети се използват и за   коригиране на захапката.

Ортодонтското лечение с брекети се провежда в случаи, когато искаме да подобрим естетиката на усмивката си и функционалността на захапката.

 

Кой е подходящият кандидат за лечение с дентални брекети?

 

След пробива на всички постоянни зъби завършва и основното развитието на челюстите. От тук нататък по-трудно може да се влияе върху нарастването на челюстите, а се действа основно върху положението на зъбите. През този период лечението се провежда с фиксирани апарати (брекети).

В дентална клиника Confident за лечение на ортодонтски аномалии използваме индивидуални брекети.

Лечението с индивидуални брекети се планира със специален ортодонтски софтуер. За всеки зъб се избира брекет, съобразен с ротацията, наклона на зъба и биомеханиката, която е предвидена в плана на лечение. Дъгите също са индивидуални и са съобразени с естествената  форма на зъбната дъга.

Лечението с индивидуални брекети води до много по-предвидими резултати, в по-кратки срокове.

 

Видове брекети

 

С развитието на ортодонтията нараства и разнообразието на предлаганите системи брекети.

Изборът на подходяща система зависи от сложността на конкретният случай, естетичните предпочитания на пациента, финансовите параметри на лечението, както и наличието на евентуални алергии към използваните материали.

 

Ортодонтско лечение с метални брекети

 

Металните брекети са най-популярната и традиционна система при ортодонтско лечение. Брекетите са фиксирани (залепени) за зъбите и са включени посредством метална дъга и гумени ластичета.

 

Ортодонтско лечение с керамични брекети

 

Керамичните брекети или още наричани “прозрачни” са алтернатива на металните. Предпочитани са, защото осигуряват по-висока естетика по време на ортодонтското лечение. Керамиката, от която са изработени, се слива с цвета на зъба и практически не се забелязва толкова, колкото металните.

Недостатък на керамичните брекети е,  че има по-голяма вероятност те да се счупят, в сравнение с металните.

 

Ортодонтско лечение с безцветните алайнери (шини)

 

Алайнерите са индивидуално изработени прозрачни шини. Предпочитани са, защото са напълно незабележими – при тях липсват залепените за зъбите брекетите и дъгите между тях.

Повече информация за системата Invisalign можете да намерите тук.

 

Как започва ортодонтското лечение с брекети?

 

Ортодонтското лечение започва с взимане на индивидуален отпечатък, панорамна рентгенова снимка и телерентгенография. Тези снимки дават необходимата информация за разположението на зъбите. Въз основа на тази информация се пристъпва към изготвянето на ортодонтски анализ.

Aнализът дава информация за възможностите за лечение, най-подходящата система брекети, която ще се използва, приблизителното време, за което лечението ще се проведе. След обсъждане на резултатите от анализа  с пациента, се пристъпва към поръчване на индивидуалните  брекети и поставянето им.

 

Носенето на брекети болезнено ли е?

 

Поставянето на денталните брекети е манипулация, при която няма болка. След поставянето е нормално да има чувствителност и болка в зъбите и челюстите. Тя е в резултат на преместването на позицията на зъбите.

В началото,  тази болка продължава около една седмица и след това за кратко време, след като се сменя дъгата на брекетите. В тези случаи ние  препоръчваме използването на обезболяващи медикаменти.

Болка във вътрешната страна на бузите също е вероятна, докато пациента не привикне към самите брекети и дъгите. Използването на ортодонтски восък е решение в този случай, тъй като предпазва от ръбовете на брекетите и дъгите.

 

Как да поддържаме добра орална хигиена с брекети?

Поддържането на перфектна устна хигиена е изключително важно по време на ортодонтското лечение с брекети. При носенето на дентални брекети почистването е по-трудно и изисква по-голямо старание.  Нашият ортодонт ще Ви даде пълни указания как да почиствате максимално добре зъбите и междузъбните пространства.

 

Грижа за зъбите след свалянето на брекети

След свалянето на брекетите се правят нови рентгенови снимки, за да се проследи резултата от лечението. Необходимо е поставянето на ритейнер, който да задържи зъбите в новата позиция и да запази резултата от ортодонтското лечение. Този ритейнер може да бъде фиксиран или под формата на шина. Нашият ортодонт ще Ви посъветва кой от двата варианта е подходящ във Вашият случай.

Фиксираният ритейнер се поставя на вътрешната страна на зъбите и е незабележим.

Снемаемият ритейнер е във формата на дентални шини, и се носи предимно през нощта. След ортодонтско лечение при възрастни пациенти, носенето на ритейнер може и да е за цял живот. Нашият ортодонт ще прецени колко време е необходимо да бъде носен ритейнерът, тъй като всеки случай е строго индивидуален.

 

Каква е цената на денталните брекети?

 

Разходите за това лечение могат да варират в зависимост от вида на използваните брекети – метални, керамични или сапфирени, сложността на случая, така че е важно да обсъдите цените и възможностите с Вашия дентален лекар преди започване на лечението.

В дентална клиника Confident в началото  се заплаща ортодонския анализ и първоначална такса, а останалата сума се разсрочва на месечни вноски, в рамките на лечението. В таксата са включени  цената на всички необходими посещения(прегледи), всички манипулации, материали и поставянето на ритейнер.

Ортодонтското лечение е дългосрочна инвестиция във Вашето здраве, самочувствие и увереност. Заповядайте!