Фасети

Фасети
Фасети, Confident Дентална клиника

Изработването на порцеланови фасети е козметична дентална процедура, граничеща с изкуството. С нея, ние в Confident, се стремим да запазим Вашата персоналност и естествена визия, да запазим характера на усмивката Ви, като същевременно я подобрим.

Какво представляват фасетите?

Какво представляват фасетите
Какво представляват фасетите, Confident Дентална клиника

Фасетите са тънък слой от порцелан или композитен материал, които се поставят на фронталната повърхност на зъбите. Те се изработват в зъботехническа лаборатория.
Осигуряват естествен и привлекателен вид на усмивката.

Защо фасети?

Фасети са сигурен и дълготраен начин за постигане на красива усмивка.
Преди Вие и Вашият стоматолог да решите, че процедурата е подходяща за Вас, важно е да имате правилната информация за фасетите, тяхната цена и как най-добре да се грижите за тях.

Кога имам нужда от фасети?

 • когато зъбите са оцветени и не подлежат на избелване;
 • когато зъбите са износени или изтрити;
 • когато зъбите са изкривени или деформирани;
 • когато имате неравни пространства или голяма пролука между горните фронтални зъби;
 • когато са с множество обтурации (пломби).
Фасети (преди-след)
Фасети (преди-след), Confident Дентална клиника

Фасетите могат да подобрят цвета, формата и позицията на зъбите. Прецизен нюанс от порцелан може да се избере, за да се получи подходящия цвят за подобряване на оцветени, напукани зъби или за коригиране на формата и позицията им.

Видове фасети, предимства и недостатъци:

Фасетите могат да бъдат изработени от порцелан или композитен материал. Вашият дентален лекар ще ви помогне да изберете материала, който е подходящ за Вас. Всеки вид фасети имат своите предимства.

Порцеланови фасети

Порцеланови фасети (преди-след)
Порцеланови фасети (преди-след), Confident Дентална клиника
 • Те са тънки, изработени са по мярка в зъботехническа лаборатория, здрави и дълготрайни;
 • траен резултат, перфектна фиксация, запазват зъбите;
 • имат естествено изглеждаща повърхност, не се различават от естествените зъби;
 • отстранява се по-малко зъбен емайл;
 • не се оцветяват.

Стъпки за поставяне на порцеланови фасети

Фасетите подобряват визията и здравината на зъбите. Тъй като те са изключително тънки, е необходима много малка подготовка – изпилява се минимална част от предната повърхност на зъба, за да се освободи място за фасетите, така че зъбите Ви да изглеждат естествено.

Порцеланови фасети (преди-след)
Порцеланови фасети (преди-след), Confident Дентална клиника

Композитни фасети

Изработват се от композитен материал – фотополимер с цвета на зъбите.

 • по-ниска цена от цената на порцелановите;
 • могат да бъдат поправени лесно и бързо, ако се повредят.

Недостатъци на композитните фасети:

 • обикновено не са толкова здрави или износоустойчиви като порцелановите;
 • с времето могат да се получат оцветявания.

Колко време ще отнеме изработването и поставянето на фасети?

За нас е изключително важно да знаем Вашите желания, затова посредством Digital Smile Design ние ще визуализираме очаквания естетичен резултат. Ще обсъдим какво е възможно въз основа на Вашите желания. При планирането взимаме под внимание Вашата личност, как говорите, изразите на лицето, които правите, как се усмихвате, какъв е цветът на кожата Ви и т.н., за да сме сигурни, че усмивката Ви ще бъде не само красива, но и функционална.
Този процес включва и направата на диагностичен восъчен моделаж (wax-up), фото снимки , компютърно генерирани образи и директно пренасяне на восъчния проект в устата (mock-up).
Вие можете веднага да видите очаквания резултат и да напуснете денталния кабинет с диагностичния mock-up, за да го покажете на своето семейство и приятели. Диагностичният mock-up е и безценно средство, което гарантира на денталния лекар, че е осъзнал желанията Ви за очаквания естетичен резултат от корекцията с фасети и му дава възможност да обсъди с Вас възможните ограничения на планираното лечение.

Необходими ли са ми временни фасети?

През времето от изпиляването на зъбите до поставянето на изработените порцеланови фасети е необходимо да се поставят временни такива, за да можете да свикнете с новата форма, цвят и големина, да прецените дали са необходими някакви промени. Временните фасети дават комфорт и сигурност по време на лечението.

Каква е цената на фасетите?

Разходите за това лечение могат да варират в зависимост от използвания материал – порцелан или композит, изработване и поставяне на временни фасети, така че е важно да обсъдите цените и възможностите с Вашия дентален лекар преди започване на лечението.
Поставянето на порцеланови фасети е дългосрочна инвестиция във Вашето здраве, самочувствие и увереност. Заслужава си!

Съдържание: