Дневна рутина за красива усмивка

Дневна рутина за красива усмивка

Знаете ли, че усмивката е универсален език, който всеки разбира. Тя е най-красивият подарък, който може да дадем на някого. Проучванията показват, че когато видим някой да се усмихва, ние неволно му отговаряме със същото.

Но как да запазите Вашата усмивка здрава и красива? Прочетете статията и научете тайните на стоматолозите.

Ще започнем с това какво е усмивката?

Усмивката е външен израз на нашите положителни емоции. Тя показва радост и щастие, тя е форма на любезност, израз на доверие, внимание или сътрудничество.

Ден без усмивка е един изгубен ден

-Чарли Чаплин

Как да запазите красивия и здрав вид на Вашата усмивка?

Ето как само с няколко лесни стъпки може да имате перфектната усмивка:

1. Почиствайте правилно Вашите зъби поне 2 пъти дневно

Напълно достатъчно е да миете зъбите си сутрин и вечер в продължение на около 3 минути. Необходимо е обаче да обърнете внимание и на четката, която използвате. Тя трябва да щади емайла и венците, затова е добре да се консултирате с Вашия стоматолог при избора ѝ. 

За да имате красива и здрава усмивка, освен избора на подходяща четка и паста за зъби, съществено значение оказва и начинът, по който миете зъбите си. Правилната техника е свързана с използването на кръгообразни движения, при които се стараете да обхванете всички зъбни повърхности. 

2. Конецът за зъби е Ваш “приятел”

 Тъй като никоя четка не може да почисти там, където успява конецът, препоръчително е неговото използване най-малко веднъж на ден. Така почиствате по най-добрия начин междузъбните пространства и премахвате всякакви остатъци от храна и плака.

Разбира се, тук също има специфика, която ще Ви издадем. Важно е да използвате конеца за зъби, преди да нанесете на пастата или да жабурите с вода за уста.

3. Не забравяйте да почиствате езика

Грижата за езика е също толкова важна, колкото и тази за зъбите. Нередовното му почистване може да доведе до редица проблеми като възпаление на венците, кариеси и лош дъх. 

Напомняне: Отстранявайте остатъците от храна поне веднъж дневно, като използвате плавни движения. Започвайте винаги от основата на езика към неговия връх.

4. Изберете Вашата вода за уста

Това е финалната стъпка в поддържането на добра устна хигиена. Така окончателно премахвате останалата храна, а и освежавате дъха си. 

Важно: Водата за уста е “помощник” на четката и конеца за зъби. Мисия “Красива усмивка” е възможна само при редовната употреба и на трите почистващи средства.

Ето още няколко съвета, които да приложите:

  • След почистване на зъбите не употребявайте нищо кисело или сладко, защото това ще наруши зъбния емайл.
  • Избягвайте консумацията на газирани напитки, дори и диетични. 
  • Здравословното и балансирано хранене е изпитана рецепта, за да имате здрава и красива усмивка.
  • Приемайте достатъчно количество вода (особено след хранене), за да намалите развитието на “лошите” бактерии в устната кухина.
  • Профилактичният преглед при Вашия дентален специалист е много важен (поне веднъж годишно).  

И още един много полезен съвет за добро здраве и настроение: Преди да решите да се намръщите, уверете се, че нямате повече усмивки за даване.

А Вие усмихнахте ли се днес? 😀
Ако имате нужда от допълнителна консултация със дентален специалист, моля свържете се в нас от тук.

No Comments

Leave a Comment