Добрата орална хигиена като основен фактор за красива и здрава усмивка!

Добрата орална хигиена като основен фактор за красива и здрава усмивка!

Добрата орална хигиена като основен фактор за красива и здрава усмивка!

Поддържането на зъбите и устната кухина здрави изисква работа в екип.
Ти си най-важният човек в този отбор!

Добрата орална хигиена е фактор, който е от решаващо значение за предотвратяване на голяма част от заболяванията, засягащи здравето на устната кухина.
Най-важно е правилното премахване на хранителни остатъци, което не позволява на редица бактерии да прилепват към зъбите и венците и да образуват бактериална плака и зъбен камък – основните причини за кариес и пародонтални заболявания.

Сигурни критерии за добра орална хигиена са:
– зъбите ви са чисти, с гладки повърхности
– венците са розови и не кървят при миене с четка или почистване с конец
– липсва лош дъх

Ако Ви болят венците, кървят при миене или страдате постоянно от лош дъх – незабавно се обърнете към Вашият зъболекар. Всяко едно от тези оплаквания може да е индикатор за проблем.

Ежедневните грижи включват както правилното четкане на зъбите (най-малко два пъти на ден), така и използването на конец или интердентални четки(най-малко веднъж на ден, за предпочитане вечер) и използането на вода за уста.

Освен ежедневните грижи, за правилна профилактика и поддръжка са много важни и посещенията при денталния лекар – поне веднъж на всеки шест месеца).

Лошите хигиенни навици могат да повлияят на речта ви, дъвченето, самочувствието и не на последно място – здравето. Правилната ежедневна грижа ще спомогне да предотвратите тези проблеми. Добрите хигиенни навици са значително по-безболезнени и не са скъпоструващи за разлика от евентуално лечение при зъболекар.

Ако не сте сигурни как да използвате четката за зъби, как да почиствате правилно с конец или коя вода за уста е най-подходяща за Вас – попитайте
Вашият зъболекар.Той най-добре ще Ви насочи и ще Ви даде инструкции кои продукти са най-добри за Вас и на кои области е необходимо да обръщате специално внимание.

– Внимателно четкайте външната, вътрешната страна и дъвкателната повърхност чрез кратки движения

– Нежно почистете езика, за да се отстранят бактериите по него, както и да освежите дъха си.

– Използвайте около 50 см от конеца, като оставяте около 5 см, с които да почиствате

– Следвайте внимателно линиите на зъба

– Уверете се, че сте почистили добре подвенечната линия

***

Възпалителните процеси, които обхващат венеца и поддържащата зъбите кост, се причиняват от определена група болестотворни микроорганизми, които заедно с хранителните остатъци спомагат за образуването на зъбната плака.
Плаката е лепкав биофилм от храна, излющени епителни клетки, микроорганизми и техните болестотворни продукти.

Целта на ежедневното миене на зъбите с четка и използването на конец за почистване е именно отстраняването на плаката.Когато плаката остане дълго време непочистена, в нея се отлагат минерали от слюнката и тя се втвърдява и образува зъбния камък.С течение на времето все повече плака се натрупва върху зъбния камък и само зъболекаря ви може да ги отстрани.

Ако плаката и зъбния камък останат непочистени, те водят до възпаление на венците, тогава и най-лекото четкане може да причини кървене.Това състояние се нарича гингивит и е първия стадий на заболяването.
Можете да се борите с гингивита чрез ежедневно и много старателно измиване и почистване на зъбите и поне две посещения годишно при зъболекаря за почистване на зъбен камък.

По-тежката форма на заболяване на зъбоопорния апарат се нарича пародонтит. Когато се достигне тази фаза венците започват да се отдръпват от зъбите. Образуват се джобове между зъбите и венеца, които са пълни с микроорганизми,
плака и възпалителна тъкан / гранулации /.
Ако не се вземат мерки, в резултат на възпалителния процес костта около зъба се разгражда, той ще започне да се клати и ще го изгубите.

Ако имате въпроси или притеснения – обърнете се към нас!

Не забравяйте – доброто дентално здраве може да създаде здрава и красива усмивка за цял живот!

No Comments

Leave a Comment